15-02-2014
Bescherming van kinderen tegen hormoonverstorende chemicaliën. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat hormoonverstorende stoffen (Endocrine Disrupting Chemicals- EDC’s) tot blijvende gezondheidsschade leiden. Zwangere vrouwen en kleine kinderen staan dagelijks bloot aan deze stoffen die in veel consumentenproducten voorkomen; in voeding, in plastics, voedselverpakkingen, matrassen en schoonmaakproducten. Met name tijdens kritieke fasen van de zwangerschap en tijdens de baby- en vroege kinderperiode kunnen kleine doses van deze stoffen schadelijk zijn voor de ontwikkeling.
Een Veilig Nest, een project van het internationale vrouwen- en gezondheidsnetwerk WECF, geeft jonge ouders gezonde alternatieven voor producten die vaak schadelijke chemicaliën bevatten. Tot hormoonverstorende stoffen verboden worden is het helaas niet mogelijk ze helemaal te vermijden. Je kan de blootstelling gelukkig een stuk verminderen door op verschillende dingen te letten.
• Minder is meer! Denk goed na over wat je nodig hebt.
• Kies producten zorgvuldig. Lees het etiket, let op keurmerken en termen zoals PVC-vrij of BPA-vrij. Erkende keurmerken zijn: Ökotex, de “Blauwe Engel”, de Euroflower en biologische voedseletiketten.
• Vermijd producten met PVC (code 3). In het algemeen zijn voedselverpakking van glas, roestvrij staal en porselein beter dan plastic verpakkingen.
• Thuis: lucht regelmatig. Verontreinigende stoffen hopen zich op in de binnenlucht.
• Raadpleeg de WECF informatiegidsen over babyverzorging, speelgoed, cosmetica voor zwangere vrouwen,schoonmaakmiddelen, klussen, inrichten & EDC’s en te downloaden via www.eenveilignest.nl
GEEF JE MOBIEL
Als ouder kun je ons helpen. In 2014, het jaar van de Groene Kinderopvang, willen we zwangere vrouwen en jonge ouders uitgebreid gaan voorlichten over hormoon verstorende stoffen. Een Veilig Nest organiseert daarom samen met haar partner De Groene Giraf, de stimuleringsprijs voor duurzame kinderopvang, een inzamelingsactie van oude of kapotte mobieltjes. Met de opbrengst hiervan wordt een voorlichtingscampagne georganiseerd.
Een doos bestellen of je oude mobiel opsturen?
Klik hier om direct een inzamelbox aan te vragen voor jouw kinderdagverblijf, school of werk. Op deze manier kunnen we samen ouders en met name zwangere vrouwen ondersteunen bij hun zoektocht naar gezonde en veilige producten.
Meer informatie: info@eenveilignest.nl
Een Veilig Nest wordt mede mogelijk gemaakt met steun van het Life+ project van DG Milieu van de Europese Commissie.
Jaarlijks vallen er nog steeds veel slachtoffers door brand. Collecte is nog steeds de belangrijkste inkomstenbron voor de Brandwonden Stichting en daar kunnen wij aan meehelpen.
Iedereen heeft thuis wel oude mobieltje(s) liggen. Lever ze in voor het goede doel en ons milieu! Hoe langer je ze laat liggen hoe minder ze opbrengen!
Op iedere kazerne in de Veiligheidsregio Haaglanden komt bij de receptie of bevelvoerderskamer een kartonnen inzameling box te staan. Voor ieder mobieltje dat is ingeleverd krijgen wij geld. Met dit geld kunnen wij dan een donatie doen aan de Brandwonden Stichting! De actie start in de eerste week van september en zal eindigen op 31 oktober.
Geefjemobiel bij RTL4
Geefjemobiel.nl heeft weer een leuk nieuwtje. Voor het programma “Wist je dat?” van RTL 4 heeft Geefjemobiel.nl meegewerkt aan een item over duurzaam (her)gebruik en recycling van mobiele telefoons. Ben je benieuwd naar het item, dan kan je het bekijken op de volgende link: https://www.youtube.com/watch?v=LjKpj8EqpmE
Ook een 'Grote Inzameldag' organiseren?!
Subsidies worden teruggeschroefd en inkomsten lopen terug. Daarom biedt GEEF JE MOBIEL stichtingen en verenigingen de mogelijkheid om een inzameldag te organiseren en geld op te halen voor hun organisatie. Gebruikte mobieltjes, oude elektronische apparatuur, PC's en randapparatuur en lege inkt cartridges;
het brengt allemaal geld op!
Een inzameldag wordt door GEEF JE MOBIEL ondersteund, zodat je in korte tijd en zonder al teveel inspanning een bedrag op kan halen voor je club. Door de actie te promoten via Facebook, Twitter en je eigen website, worden alle leden in het netwerk betrokken bij het inzamel evenement. Enkele stichtingen en verenigingen, waaronder voetbalclub KSD-Marine uit Den Haag, gingen je al voor!
Voor het organiseren van een inzameldag kan je per e-mail contact met ons opnemen via info@geefjemobiel.nl.